Så funkar det

#1 Utse ansvarig

Börja med att utse en ansvarig person eller arbetsgrupp som jobbar med frågan internt och som blir kontaktperson jämtemot Cykelvänligast i Stockholm. Det kan vara en personalchef, någon i ledningsgruppen eller en redan befintlig cykelinspiratör

#2 Registrera er

Registrera er på cykelvänligast.se (kommer snart). Vid registreringen fyller ni i uppgifter om hur cykelvänlig er arbetsplats är idag enligt de kriterier som finns beskrivna. Ladda även upp er logotyp för att synas bland de medverkande arbetsplatserna på hemsidan!

#3 Resvaneundersökning

Skicka därefter ut en resevaneundersökning till era anställda. Den som är kontaktperson på er arbetsplats får ett mail med information och en länk till undersökningen.

 

#4 Plocka kriterier

Nu är det bara att sätta igång. Kolla bland kriterierna och gör en plan för vad ni kan förbättra på er arbetsplats. Plocka de lågt hängande frukterna eller satsa på att bli bäst i klassen! För att kunna vara med i prisutdelningen på Klimatpakten konferensen behöver ni kunna visa upp vilka förbättringar ni gjort inför oktober månad varje år

Kriterier för en cykelvänlig arbetsplats

Kriterierna är indelade i fem nivåer, från en till fem stjärnor. Din arbetsplats ska uppfylla sex kriterier i varje nivå för att kunna gå vidare till nästa. Ju fler stjärnor desto cykelvänligare är din arbetsplats.

bli cykelvänligast i Stockholm

#1

Hur kan vår arbetsplats bli cykelvänligast i Stockholm?

Alla arbetsplatser som deltar har chans att bli utsedd till Cykelvänligast i Stockholm, Årets nykomling eller få utmärkelse för Årets cykelidé. För att ha en chans att vinna behöver ni arbeta med att uppfylla kriterierna (se ovan) och uppnå så många stjärnor som möjligt. Det är viktigt att kunna förklara hur kriterierna uppfyllts och hur ni resonerat kring dem för att ha en chans att vinna. För att ta sig hela vägen och vinna kommer det antagligen också behövas någonting utöver det vanliga – konkurrensen är hård. Att ta egna initiativ för att göra er arbetsplats mer cykelvänlig kan därför bli avgörande!

Sista dag för att kunna göra några ändringar på er kriteriesida är den 31 september varje år.

#2

Vad kan arbetsplatsen vinna?

Priset till vinnarna i varje kategori är att arbetsplatsen lyfts fram under den årliga Klimatpakten konferensen i Stockholms stadshus! Firandet sprids även på hemsidan samt genom en kampanj på sociala medier. De tre vinnarna får även ett stort inramat diplom, med juryns motivering.

#3

Hur går bedömningen till?

En jury utsedd av projektledningen från Stockholms stad utser vinnarna bland de deltagande arbetsplatserna. Juryns beslut kan inte överklagas.

#4

Mer information

Om ni undrar mer om bedömningen, hör av er till oss. Kontaktuppgifter finns längst ner på varje sida.

Frågor och Svar

Hur loggar jag in?

Hemsidan är under utveckling. Inom kort kommer det bli väldigt enkelt att registrera er arbetsplats och fylla i de kriterier ni uppfyller.

Tillsvidare går det bra att anmäla sitt intresse via länken ovanför.

Vad är Cykelvänlig arbetsplats?

För att uppmuntra alla arbetsplatser som gör det lätt att välja cykeln har vi startat projektet Cykelvänligast i Stockholm för arbetsplatser i Stockholms kommun samt medlemmar i Klimatpakten. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller finns fem nivåer, från en till fem stjärnor. Att delta är kostnadsfritt för arbetsplatserna. Projektet har startats av Klimatsmarta stockholmare från Stockholms stad och Energi- och klimatrådgivningen i samarbete med Cykelfrämjandet.

Vem kan vara med?

Alla arbetsplatser med placering i Stockholms kommun eller medlemmar i Klimatpakten kan vara med. Arbetsplatser kan vara privata företag, kommunala/offentliga verksamheter, föreningar och organisationer.

Vår arbetsgivare är inte med, kan jag registrera oss?

Cykelvänligast i Stockholm vänder sig till arbetsplatser, inte mot enskilda anställda. Om din arbetsplats inte är med i dagsläget, ta upp frågan med ansvarig chef på din arbetsplats.

Vilka nivåer finns?

Ni kan nå fem olika nivåer, från en till fem stjärnor, beroende på arbetsplatsens utgångspunkt och vilka mål ni vill nå. För att uppnå en stjärna behöver ni uppfylla sex kriterier under respektive stjärna.

Totalt finns 47 kriterier. Vilka kriterier ni väljer är valfritt. Ni har dessutom möjlighet att ange egna åtgärder och idéer som inte finns med bland kriterierna.

Hur vet vi vilken nivå vi ska sikta på?

Det beror på hur mycket tid och resurser ni kan avsätta samt hur era förutsättningar ser ut idag. Vissa arbetsplatser uppfyller kanske några kriterier sedan tidigare medan andra får börja från början. Vi rekommenderar att ni går igenom kriterierna och gör en bedömning av vad som är möjligt på er arbetsplats. Det går även utmärkt att börja med att sikta på en stjärna och sedan gå vidare till nästa nivå om tiden räcker till.

Vi vill vara med, hur börjar man?

Vi har tagit fram ett förslag till kom-igång-guide som du kommer hittar överst på sidan (PS scrolla upp).

Hur uppmärksammas de som deltar?

Alla arbetsplatser som deltar kommer att synas på hemsidan. Arbetsplatsen behöver uppnå åtminstone en stjärna för att anses vara en Cykelvänlig arbetsplats.

Utöver att få ett diplom är alla deltagagande arbetsplatser med i en tävling med chansen att bli Cykelvänligast i Stockholm, Årets nykomling eller få utmärkelse för Årets cykelidé. Se Bli cykelvänligast i Stockholm ovan.

När måste man senast ha sparat sina kriterier för att vara med i tävlingen?

Senast 30 september 2019 måste ni ha sparat eller uppdaterat era kriterier på er profil för att vara med i tävlingen. Inloggning kommer finnas tillgänglig här på sidan inom kort.

Hur mycket tid måste vi avsätta för att vara med?

Hur mycket tid ni vill avsätta är upp till varje arbetsplats, vilken nivå ni siktar på och hur cykelvänliga ni redan är i dagsläget. Vissa kanske redan har kommit en bit på väg medan andra får börja från början.

Hur mycket kostar det att vara med?

Att anmäla sig och delta i Cykelvänligast i Stockholm är kostnadsfritt. Eventuella kostnader för att uppfylla de olika kriterierna svarar dock arbetsplatsen själv för.

Kan vi få hjälp under projektets gång?

Under ”Kontakt” längst ner på sidan hittar du kontaktuppgifter till vår projektledare som hjälper till med att besvara frågor och som stöttar i arbetet med att bli  en Cykelvänlig arbetsplats. Eller också klickar du bara här.

Hur kontrolleras det att kriterierna uppfylls?

Arbetsplatserna rapporterar de kriterier som uppfyllts i checklistan på sitt konto (Registrering och inloggning kommer snart). Dessa kontrolleras sedan av en administratör som i sin tur hör av sig till arbetsplatsen om hen ser behov av detta.

Får alla ett diplom?

Alla arbetsplatser som når en stjärna blir utsedd till en Cykelvänlig arbetsplats och får ett diplom.

Kan vi bygga vidare på vår nivå?

Vi ser gärna att ni löpande jobbar med att uppfylla fler kriterier och ni kan när som helst uppdatera er status på er profilsida.

Hur laddar vi upp vår logotyp så att den visas rätt?

Det går bra att ladda upp logotypen i valfri storlek och bilden storleksanpassas automatiskt. Det kan dock vara bra att tänka på att alla logotyper visas mot vit bakgrund – med andra ord bör ni inte ladda upp en vit (negativ) logotyp.

Denna funktion kommer inom kort så snart inloggningsfunktionen är klar!

Vi har glömt vårt användarnamn eller lösenord

Klicka på ”Glömt lösenord?” i inloggningsfönstret så skickas era uppgifter till den e-postadress som ni angav när ni registrerade er.

Kommer snart!

Kontakt

Projektledare

Viktor Nordahl Bäcklund

Cykelvänligast.se är ett samarbete mellan: